Izvor: Shareconference.net

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i SHARE fondacija najoštrije osuđuju pokušaje cenzure i ograničavanje slobode razmene sadržaja na internetu.

Tokom jučerašnjeg dana, na osnovu lažnih prijava o zloupotrebi autorskih prava, sa Jutjuba i drugih sajtova skinuti su brojni video-klipovi na kojima je snimak predsednika SNS-a Aleksandra Vučića, koji kod Feketića nosi dete kroz oluju, kao i brojni sadržaji i komentari koji na različite načine, uglavnom ironično ili kroz parodiju, govore o ovom događaju.

Posebno zabrinjava činjenica da se pojedini internet-delatnici SNS-a javno hvale uspešnim uklanjanjem politički nepodobnih sadržaja sa globalne mreže, iako to može predstavljati krivično delo jer se radi o nezakonitom ograničavanja slobode informisanja.

 

Ističemo da zloupotreba i pritisak od strane stranačkih aktivista na mehanizme kojima zajednica uređuje sadržaje na društvenim mrežama mogu lako dovesti do urušavanja slobode govora, mišljenja i informisanja u digitalnom okruženju i, samim tim, ugroziti internet slobode u Srbiji. U ovom slučaju neophodno je naglasiti i da je remiks kultura, bazirana na kombinovanju i editovanju postojećih materijala u stvaranju novih sadržaja predstavlja jedan od stubova internet kulture.

Podsećamo da su u decembru prošle godine izvršeni hakerskog napadi na pojedine sajtove koji su objavili vest o privilegijama kćerke visoke funkcionerke SNS-a Jorgovanke Tabaković, a da su pre toga neki portali povukli ovu vest zbog "političkog pritiska odozgo".

Pozivamo sve sudionike na političkoj i javnoj sceni da se tokom predizborne kampanje, ali i uopšte prilikom promovisanja političkih stranaka – i na internetu služe časnim sredstvima i poštuju kulturu i etičke norme koje važe u internet zajednici.

Ukazujemo na činjenicu da cenzura na internetu kao globalnoj mreži nije učinkovita, i često postiže kontraefekat, jer upravo sadržaji koji se pokušavaju ukloniti doživljavaju veliku popularnost i širok obim razmene u internet zajednici.

NUNS, NDNV i SHARE fondacija obavestiće međunarodne organizacije za medijske i slobode na internetu o ovim događajima, a razmotriće mogućnost pokretanja pravosudnih procesa protiv izvršilaca ovih dela.

NUNS, NDNV i SHARE fondacija