Prema predlogu novog britanskog zakona, koji je objavljen danas, internet kompanijama će biti zabranjeno da svojim korisnicima ponude šifrovanje podataka na način koji bi onemogućio britanskoj vladi da tim podacima pristupi kada smatra da je to neophodno.

Predlog pod nazivom “Investigatory Powers Law” sadrži naredbu internet gigantima poput Gugla i Epla da policiji i obaveštajnim službama dostave ne-šifrovane prepiske svojih korisnika, ukoliko za to dobiju nalog. Nalog može biti masovan, tj. izdat za veliki broj korisnika odjednom.

Ova inicijativa potekla je od samog premijera Velike Britanije, Dejvida Kamerona i deo je šire nacionalne strategije za borbu protiv terorizma. “Teroristi, pedofili i kriminalci ne smeju imati bezbedno utočiste na internetu”, izjavio je on nedavno.

S obzirom da veliki deo osetljivih podataka na internetu (posebno finansijske prirode) zavisi od upotrebe enkripcije, ona će biti dozvoljena samo ukoliko je moguće izvršiti njenu dekripciju. Tačnije, zabranjena će biti upotreba takozvane “end-to-end” enkripcije prema kojoj samo pošiljalac i primalac poruke mogu znati njen sadržaj. Trendovi u tehnologiji u poslednjih nekoliko godina išli su upravo u pravcu proliferacije ove vrste komunikacije, pa su ga kompanije poput Epla usvojile kao svoj standard. Ovaj trend – pokrenut šokantnim otkrićima Edvarda Snoudena o načinu i obimu špijuniranja građana od strane britanskih tajnih obaveštajnih službi – izazvao je nezadovoljstvo i paniku kod većine političara u Londonu. Ipak, ovo će biti prvi put da se kroz formu zakona od internet kompanija zahteva da imaju pristup svim podacima svojih korisnika, kao i da te podatke dele sa policijom.

Pored navedenog, predlog sadrži i obavezu internet provajdera da čuvaju istoriju pretraživanja svojih korisnika u periodu do godinu dana. Predlog zakona u celosti možete pročitati na ovom linku.