Popularna mobilna platforma za dopisivanje WhatsApp Messenger je nakon godinu dana rada na projektu uspela da svojoj aplikaciji doda takozvanu end-to-end enkripciju. To praktično znači da kompanija više neće imati mogućnost uvida u poslate i primljene poruke, čak i kada bi to želela. Pored poruka, enkiptovani će biti i razgovori, grupni čet kao i deljene fotografije, video snimci i dokumenti. Odlučeno je da upotreba ekripcije bude automatska, tako da je za njenu upotrebu dovoljno samo da se aplikacija ažurira. Korisnicima je data i mogućnost verifikacije drugih korisnika, čime je ceo sistem bezbednosti podignut na viši nivo. Kompanija je takođe objavila da nakon dostavljanja poruke neće čuvati na svojim serverima.

 

Protokol koji je korišćen zapravo je razvijen od strane neprofitne grupe programera okupljenih oko projekta “Open whisper systems”. Oni su ovaj protokol razvili kao deo sopstvene platforme za dopisivanje pod nazivom “Signal”. Pre više od godinu dana, ova softverska grupa objavila je da postigla dogovor o saradnji sa osnivačima WhatsApp-a, Janom Kumom (Jan Koum) i Brajanom Aktonom (Brian Acton). Više tehničkih detalja možete pročitati na ovom linku.

 

Ono što se mora imati na umu je da je WhatsApp ipak zadržao pravo da čuva određene podatke o komunikaciji svojih korisnika. Radi se o takozvanim meta podacima – ko je sa kim komunicirao i u koje vreme. Ovi podaci biće deljeni sa njihovom matičnom kompanijom Fejsbuk (Facebook). Nažalost, ne postoji mogućnost da se ovi podaci enkriptuju. Dodatna razjašnjenja možete potražiti na njihovoj stranici koja sadrži pravne informacije.

 

S obzirom na to da WhatsApp svakodnevno koristi preko milijardu ljudi, ova novina imala je veliki odjek u javnosti. Veliki broj američkih kongresmena već je izrazio zabrinutost smatrajući da će takvi projekti znatno otežati borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala. Takođe, ova vest pojavila se samo par nedelja nakon velikog pravnog sukoba između Epl (Apple) kompanije i Ef-bi-aja (FBI), kada je američka agencija tužila kompaniju jer se oglušila o njihovu molbu da im pomogne u otključavanju mobilnog telefona jednog od učesnika u terorističkom napadu. Tada je jedan od osnivača WhatsApp-a, Jan Kum javno podržao Epl ističući da “se ne sme dozvoliti uspostavljenje opasnog presedana."