Yahoo je objavio da će napraviti značajne korake u poboljšanju bezbednosti podataka svojih korisnika i najavljeno je da će se kompanija "pobrinuti da sav saobraćaj kroz servise Yahooa bude kriptovan".

 

Novi šef odeljenja za informatičku bezbednost Yahooa Alex Stamos bio je jedan od oštrijih kritičara metoda prismotre internet saobraćaja koje koristi američka obaveštajna agencija NSA, a sada kaže da će vladama ili trećim licima biti mnogo teže da prikupljaju informacije. 


"Cilj je da sav saobraćaj bude enkriptovan, sve vreme, neprimetno i automatski. To nije nešto o čemu bi trebalo razmišljati. Sprečavanje nadgledanja miliona ljudi je nešto što smo sposobni da uradimo", rekao je Stamos. 

On je najavio punu enkripciju svih podataka koje razmenjuju data centru Yahooa, enkripciju svih mejlova koji idu sa Yahoo servera ka drugim pružaocima usluga, Yahoo pretraživač i svi upiti će automatski imati uključenu https enkripciju, a uskoro će biti lansiran i novi Yahoo Messenger sa novom enkripcijom i ciljem da se onemogući špijuniranje preko web kamera. 

Osim toga, korisnici News, Sports, Finance i Good Morning America servisa će moći da "zamaskiraju" svoj rad ako ukucaju https ispred svog URL-a. 

Yahoo je pokrenuo i široku kampanju za masovnu enkripciju podataka, sarađuje se "hiljadama partnera", a u priču su uključeni i medijski partneri, ali i oglašivači. 

"Ono što želimo da uradimo jeste da veliko parče interneta i oglašivačka infrastruktura budu izdvojeni, a posle toga će svima ostalima biti lakše da se priključe. Naša obaveza je da uradimo sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili korsnike od masovnog, netargetiranog nadgledanja", poručuju iz kompanije. 

Stamos je rekao da još nije razgovarao sa predstavnicima vlasti, a očekuje se da do toga dođe zajedno sa kolegama iz Googlea, Facebooka i Microsofta.

 

Izvor: b92.net